Det som inte växer är döende är en existentiell thriller. En andlöst spännande berättelse om kaos, utsatthet och om vårt förhållande till naturen.

När Henrik och Lotte kysser varandra farväl tror de att de snart ska återses under São Paulos sol. I Brasilien finns hoppet om ett tillfrisknande för Lotte, vars graviditet inneburit oväntade komplikationer. Hon ska bara packa färdigt huset tillsammans med dottern Molly, medan Henrik ska stanna till i London för ett möte. Dagarna fram till återföreningen borde vara en transportsträcka för dem båda. Men så börjar det moderna livets tunna is spricka under deras fötter, och plötsligt befinner de sig i fritt fall tusentals mil från varandra.

Recensioner

”Det är en mycket mörk roman, svart sugande och samtidigt helt sannolik. Till bokens många förtjänster hör att de båda huvudpersonerna inte görs till figuranter i en samtidssatir. I stället blir de mänskliga bland andra människor, iscensätter en tänkbar politisk verklighet som existentiellt drama.”
Dagens Nyheter

”… en intelligent uttänkt bladvändare som vill få läsaren att tänka till.”
Aftonbladet

”Jesper Weithz har skrivit en effektiv roman och ställer en mycket obehaglig diagnos på risksamhällets psykologiska konsekvenser.”
Svenska Dagbladet

”Jesper Weithz står för en av höstens starkaste debuter med en isande existentiell thriller om hur livet splittras när de minst anar det, om en familj som reser till São Paulo för att söka sjukvård – men plötsligt brakar livet ihop.”
Metro

”Först vill jag dock välkomna en ny författarbegåvning … En lågintensiv, pulserande och faktiskt mycket vacker bok om livet på randen av avgrunden … Det är helt enkelt en strålande, mogen debut, full av kloka iakttagelser och starka bilder, från de små porträtten och interiörerna till det globala perspektivet … Jag lägger ifrån mig boken med både en ångestrysning och en känsla av optimism inför den svenska samtids- och framtidsromanen. Inför det litterära berättandet, inför kraften och trösten som vi bara kan hämta där.”
Expressen

”Det är var en av de tråkigaste böckerna jag har läst på länge. Det händer nästan ingenting och hade det inte varit ett recensionsex så hade jag lagt bort den och aldrig mer tagit upp den efter knappt 50 sidor. Det tog jättelång tid att läsa den just på grund av det. Jag vet inte vad mer jag ska skriva om den. Tyvärr, så kan jag inte rekommendera den till någon. Jag blev bara trött av att läsa den.”
bloggen jennys bokstavliga vardag

Pressbilder

Bilder finns att ladda ner hos Natur & Kultur.

I norsk!

”Det som ikke vokser, er døende” heter romanen på norska och är utgiven av Heinesen forlag.

Spellista


Den här musiken vaggade mig i stämning när ”Det som inte växer är döende” blev till.